Let op, lenen kost geld

Basis Hypotheek

Basis HypotheekEr zijn verschillende hypotheekvormen die in Nederland door de meeste banken worden gebruikt in hun assortiment van hypotheken. Uiteraard zijn de hypotheken verschillend en ook de invulling hiervan.

Banken concurreren met elkaar op basis van de hypotheekrente en ook op basis van de hypotheekvoorwaarden.

De hypotheekrente

Vaak is het zo : hoe lager de hypotheekrente, hoe slechter de voorwaarden.
Nadat enkele jaren enkele banken met een zeer uitgeklede hypotheek kwamen volgden er snel meer. Dit was de zogenoemde basishypotheek. Een hypotheek met een lage rente echter met slechte voorwaarden. Zo moet er een boeterente betaald worden als er voortijdig wordt ingelost. Dit is gebruikelijk, ook bij andere hypotheken. Echter bij de basis hypotheek moet men ook boeterente betalen bij het voortijdig aflossen in verband met de verkoop van uw woning. Bij andere hypotheken is dit altijd boetevrij.

Dus let goed op als u binnen de hypotheekperiode uw huis wilt verkopen. Of wat als u door scheiding of andere mindere aspecten uw woning moet verkopen? Dit kan een dure tegenvaller zijn. Echter als u weet dat u oud wilt worden in de woning waar u woont dan kunt u hier gerust voor kiezen. Het betekend immers een financieel voordeel voor u!

De basishypotheek

Kort gezegd is de basishypotheek voordeliger als de andere hypotheken echter het is veel duurder als u voortijdig de hypotheek wilt beƫindigen. Dus weet goed wat u doet!

Vaak wegen de voorwaarden niet op tegen de lagere hypotheekrente. Echter soms kan het wel de doorslag zijn om een woning wel of niet te kopen of interessantere maandlasten te krijgen. Bezin wel voordat u begint!

Maximale hypotheek – hoe wordt het bepaald?

Ga je een hypotheek afsluiten, dan biedt de bank altijd een bedrag aan dat maximaal afgesloten kan worden. Deze maximale hypotheek wordt bepaald op basis van het brutoloon. Hoe hoger het brutoloon, hoe hoger ook de maximale hypotheek. De gedachte hierachter is dat men met het genoemde brutoloon altijd in staat zou moeten zijn om de hypotheek af te kunnen lossen. Een hogere hypotheek zou niet verantwoord zijn en te veel risico’s meedragen voor zowel de bank als de afnemer zelf.

Laat u goed voorlichten door uw hypotheek adviseur.

Uw link hier?